Sunday, July 22, 2007

Amy's Cream Caramel

Disclaimer : This is a recipe taught by my sis in law, Intan. Cuba la sendiri.. sedap ke tak sedap ke terpulang pada citarasa masing2..

Bahan:
10 biji telur (Size biasa)

1 tin susu pekat (preferably F & N coz not so sweet)
1 tin susu cair (preferably Carnation)
1 sudu kecil vanilla essence

3/4 cawan gula (suka hati)


Cara membuat:

1) Pukul telur hingga putih atau setakat mana larat. Tips: Lagi lama lagi gebu strukturnya

2) Masukkan susu cair dan susu pekat, gaul


3) Masukkan vanilla essence, gaul lagi





4) Lepas siap, sediakan bekas untuk kukus dan mula didihkan air dlm pengukus


5) Masukkan gula ke dlm kuali di atas api yg sederhana, kacau perlahan sehingga cair seperti gambar di bawah, tak payah tambah air



6) Tuangkan gula caramel itu ke dlm bekas, biarkan dlm seminit dua, kemudian masukkan bahan kacau tadi (telur/susu) ke dlm bekas
7) Letakkan bekas ke dlm pengukus dan biarkan selama lebih kurang 30-35 minit
8) Angkat bekas dari pengukus (selepas dia dah jadi cam gambar atas kanan bawah) dan telangkupkan ke atas bekas untuk dihidang (supaya bahagian gula berada di atas)

9) Biarkan selama 10-15 minit sebelum masukkan ke dalam fridge

Handsome kah saya?

Selamat mencuba!

6 comments:

Anonymous said...

amy, arini minggu ni aku nak cuba caramel ko
aku mmg suka bonar caramel ni. nanti kalau jd aku kabo kat hang

JIE

Anonymous said...

mak cik dah try memang sedap tak sangkalah plak blog dah diupdate...heee..he...

Amy said...

hoi sapa yg comment no 2 tuh? Intan ek? letak la nama...hangpa ni kan dah bagi username and password pun tak update pun..lagi2 muka aku jek.. email la kat aku apa2 update bleh letak sini

Marina said...

After my first attempt....tak berani dah nak buat caramel..hendaknya dah ada anak ni. Dinner pun beli sebungkus share dua orang..hehehe

Amy said...

Apa jadik Marina? Macam nyesal je buat caramel? Hantar la gambar baby kat email Amy..bleh gak post kat sini, update kawan2 N03 ok? Mowahs

Marina said...

Tak jadik la....dia jadik mcm kuih kemboja akak kuih bakar....tenggelam ditengah-tengah.

Ingat tak yg kita email Amy tanya knp jadi ari tu dulu?

Tapi tak bermakna menyesal atau give-up...akan ku cuba lagi suatu ketika nanti..moaahh balik..